Cukiernia francuska Batida
0 recenzji
Menu
Przystawki
Pate z gęsiej wątróbki 300 g
Wyjątkowo delikatne, kremowe i pełne głębokiego smaku – nasze pâté z gęsich wątróbek to prawdziwa uczta dla podniebienia. Przygotowane z najwyższej jakości wątróbek drobiowych, duszonych z masłem, cebulą i czerwonym winem, zachwyca swoją aksamitną konsystencją i bogatym aromatem. Dodatek dużej ilości masła nadaje mu wyjątkowej kremowości, a subtelne nuty wina podkreślają wykwintny charakter.
Dania główne
Kapusta zasmażana 700 ml
Aromatyczna kapusta zasmażana to niezastąpiony element tradycyjnego wielkanocnego stołu. Delikatnie podsmażana na maśle, doprawiona solą, pieprzem i świeżym koperkiem, zachwyca swoim domowym charakterem i kremową konsystencją. Dzięki dodatkowi skrobi ziemniaczanej zyskuje idealną teksturę, która doskonale komponuje się z klasycznymi daniami mięsnymi.
Kopytka szpinakowe
500 g Tradycyjne ręcznie robione kopytka na bazie mąki pszennej, jajek z wolnego wybiegu, ziemniaków i szpinaku. Skład: ziemniaki, szpinak, mąka pszenna, jajka, sól, pieprz, woda, olej roślinny
Pierogi ze szpinakiem
8 szt. Pierogi gotowane, hermetycznie zapakowane, do samodzielnego podgrzania. Skład: mąka pszenna, jajka, woda, olej roślinny, szpinak. ser favita. śmietana
Gołąbki z mięsem wołowym w sosie grzybowym 700 ml
Klasyka polskiej kuchni, ale w najlepszym możliwym wydaniu. Nasze gołąbki z mięsem wołowym w sosie grzybowym to domowy smak zamknięty w słoiku – gotowy, by trafić na Twój stół.
Pulpety w sosie pomidorowym z parmezanem 700 ml
Miękkie, soczyste kulki z mielonego mięsa wieprzowego zanurzyliśmy w gęstym, aromatycznym sosie z dojrzałych pomidorów pelati, doprawionym parmezanem, masłem i ziołami. Parmezan dodaje głębi i lekko pikantnej nuty, która idealnie balansuje naturalną słodycz pomidorów. Całość smakuje jak domowy comfort food… tylko lepiej, bo gotowy do podania.
Gołąbki w sosie pomidorowym 700 ml
Klasyka polskiej kuchni, ale w najlepszym możliwym wydaniu. Nasze gołąbki z mięsem wołowym w sosie pomidorowym to domowy smak zamknięty w słoiku – gotowy, by trafić na Twój stół.
Pulpety w sosie koperkowym 700 ml
Nasze pulpety przygotowujemy z mielonego mięsa wieprzowego, doprawionego cebulą, świeżym koperkiem i nutą musztardy. Całość łączymy z puszystym, aksamitnym sosem na bazie mleka, śmietanki i masła, z wyczuwalnym koperkowym aromatem i lekkością dzięki natce pietruszki. Sos jest delikatny, ale pełen smaku – doskonale komponuje się z ziemniakami, kaszą lub ryżem.
Wieprzowina po tajsku 700 ml
Soczyste kawałki mięsa wieprzowego duszone są w sosie sojowym z dodatkiem imbiru, limonki, czosnku i chili, co tworzy intensywną, orientalną bazę. Do tego kolorowa mieszanka warzyw – marchewka, rzodkiew japońska, papryka, cebula i por – które zachowują lekką chrupkość. Całość wykończona jest świeżą kolendrą i prażonym sezamem, który nadaje potrawie charakterystyczny, lekko orzechowy posmak.
Zupy
Barszcz biały 700 ml
Barszcz biały to klasyka wielkanocnego stołu – subtelniejszy niż żurek, ale równie aromatyczny i pełen głębi. Jego bazą jest naturalny zakwas na mące pszennej, który nadaje mu lekko kwaskowaty, aksamitny smak. Gotowany na wywarze z wędzonych mięs i warzyw, wzbogacony ostrym chrzanem, tworzy harmonijną kompozycję, idealnie pasującą do białej kiełbasy i jajka.
Zupa kalafiorowa z młodymi ziemniakami 700 ml
Bazą są świeże warzywa: kalafior, marchewka, pietruszka, seler, młode ziemniaki i cebula. Całość wzbogacona jest koperkiem oraz ziołami – liściem laurowym i zielem angielskim – które nadają zupie domowego aromatu. Zamiast tradycyjnej śmietany użyliśmy śmietanki roślinnej na bazie tłuszczów kokosowych i palmowych, dzięki czemu zupa jest lżejsza i odpowiednia dla osób unikających nabiału.
Barszcz książęcy 700 ml
Barszcz Książęcy to wyjątkowa zupa, której receptura liczy ponad 100 lat i pochodzi z kuchni Pałacu Mała Wieś. Powstaje na bazie aromatycznego wywaru warzywnego i cebuli, a jego charakterystyczną głębię podkreśla naturalny zakwas żytni. Sekretem smaku jest purée z pieczonych jabłek z książęcego sadu Pałacu Mała Wieś, które nadaje mu delikatnej słodyczy, idealnie przełamanej nutą musztardy francuskiej.
Pierogi
Pierogi ruskie
8 szt. Pierogi gotowane, hermetycznie zapakowane, do samodzielnego podgrzania. Skład: mąka pszenna, jajka, woda, olej roślinny, ziemniaki, ser biały, cebula biała, sól, majeranek.
Pierogi z cielęciną
8 szt. Pierogi gotowane, hermetycznie zapakowane, do samodzielnego podgrzania. \ Skład: mąka pszenna, jajka, woda, olej roślinny, łopatka cielęca, warzywa gotowane, sól, pieprz.
Pierogi z mięsem wieprzowym
8 szt. Pierogi gotowane, hermetycznie zapakowane, do samodzielnego podgrzania. Skład: mąka pszenna, jajka, woda, olej roślinny, mięso wieprzowe, warzywa gotowane, pieprz czarny, sól.
Pierogi z truskawkami
Pierogi gotowane, hermetycznie zapakowane, do samodzielnego podgrzania. Skład: mąka pszenna, cukier, woda, olej słonecznikowy, truskawki. 400g
Pierogi z kapustą i grzybami
8 szt. Pierogi gotowane, hermetycznie zapakowane, do samodzielnego podgrzania. Skład: kapusta kiszona, jaja, woda, cebula, ziele, liść laurowy, mąka pszenna, olej, grzyby leśne( borowik, boczniak, podgrzybek), sól, pieprz, majeranek
Dodatki
Kapusta zasmażana 700 ml
Aromatyczna kapusta zasmażana to niezastąpiony element tradycyjnego wielkanocnego stołu. Delikatnie podsmażana na maśle, doprawiona solą, pieprzem i świeżym koperkiem, zachwyca swoim domowym charakterem i kremową konsystencją. Dzięki dodatkowi skrobi ziemniaczanej zyskuje idealną teksturę, która doskonale komponuje się z klasycznymi daniami mięsnymi.
Pierogi ze szpinakiem
8 szt. Pierogi gotowane, hermetycznie zapakowane, do samodzielnego podgrzania. Skład: mąka pszenna, jajka, woda, olej roślinny, szpinak. ser favita. śmietana
Kopytka ręcznie robione
500 g Tradycyjne, ręcznie robione kopytka na bazie mąki pszennej, jajek z wolnego wybiegu i ziemniaków. Skład: ziemniaki, mąka pszenna, jajka, sól
Zestawy
Zestaw makaroników
Kruche ciasteczka migdałowe, wypełnione nadzieniem na bazie czekolady. 5 sztuk (pistacjowy, malinowy, z marakują, waniliowy, porzeczkowy).
Bento Red Velvet z sercem
Ta wersja torcika, uwieńczona jest nie tylko kremem waniliowym, ale również świeżymi, soczystymi malinami, które dodają naturalnej słodyczy i są wizualnym powiewem świeżości. Całość okryta jest czerwonym aksamitnym biszkoptem, z dodatkiem malin dla intensyfikacji smaku.
Bento Red Velvet
Biszkop lekko kakaowy, przełożony kremem na bazie sera Mascarpone i polskiego twarogu oraz świeżymi malinami. Całość udekorowana malinami.
Sosy
Sos demi glace 125 ml
Demi-glace to esencja smaku i głębi, klasyczny, powolnie redukowany sos na bazie cielęcych kości, czerwonego wina i aromatycznych warzyw. Jego aksamitna konsystencja oraz intensywny smak sprawiają, że jest doskonałym dodatkiem do pieczonych mięs, steków czy wykwintnych dań świątecznych. Starannie doprawiony świeżymi ziołami, podkreśla charakter każdej potrawy, dodając jej elegancji i szlachetnego wykończenia.
Sos cumberland 125 ml
Sos Cumberland to klasyka wykwintnej kuchni, która łączy pikantną ostrość chrzanu z owocową nutą żurawiny i świeżym akcentem soku z pomarańczy. Jego unikalny, słodko-wytrawny smak doskonale komponuje się z pieczonymi mięsami, pasztetami oraz wędlinami, dodając im głębi i wyrazistości.
Sos grzybowy 125 ml
Wyrazisty i głęboki w smaku sos grzybowy to prawdziwa uczta dla miłośników leśnych aromatów. Przygotowany na bazie suszonych borowików, intensywnego wywaru cielęcego i czerwonego wina, z dodatkiem aromatycznych warzyw i ziół, zachwyca swoim bogactwem smaku.
Sos maślano-winny 125 ml
Delikatny i aksamitny sos maślano-winny to esencja elegancji i subtelnego smaku. Połączenie kremowej śmietany, białego wina i masła tworzy harmonijną, bogatą strukturę, która doskonale podkreśla smak ryb, owoców morza, drobiu oraz warzyw.
Desery
Ciasto cytrynowe
Ciasto cytrynowe z makiem. Udekorowane lukrem cytrynowym.
Miłości
Mus z owoców marakui, czekoladowy biszkopt, lustrzana polewa oraz jadalne kwiaty górskie. Mus z białej czekolady i owoc marakui to nowoczesne, doskonałe połączenie smaków.
Skórki pomarańczy w czekoladzie
Owoce w czekoladzie to połączenie smaków, któremu ciężko się oprzeć. Kojarzą się z długimi jesienno-zimowymi wieczorami. Zachwycają smakiem i formą, po brzegi wypełniając gustowne opakowanie. Skórki pomarańczy zanurzone w deserowej czekoladzie to strzał w dziesiątkę! / 90 g
Trufle czekoladowe
Zestaw trufli wykonanych własnoręcznie w pracowni cukierniczej marki Batida. Smaki w zestawie: malina, marakuja, pistacja, słony karmel, whisky. / 5 szt.
Makaronik pistacjowy
Kruche ciasteczka migdałowe, wypełnione nadzieniem na bazie pistacji. /
Makaronik malinowy
Kruche ciasteczka migdałowe, wypełnione nadzieniem na bazie maliny.
Makaronik wanilowy
Kruche ciasteczka migdałowe, wypełnione nadzieniem na bazie wanilii.
Finansjerki
Finansjerki to prawdziwe małe cudeńka w świecie cukiernictwa. To delikatne ciasteczka o wyjątkowej konsystencji i aromacie. Ich masa biszkoptowa jest przygotowywana z zmielonych migdałów, białek oraz aromatycznego beurre noisette, czyli delikatnie rumienionego masła. / 130 g
Napoje bezalkoholowe
Ice Hojicha
250 ml
Ice tea Earl Grey
250 ml
Ice Matcha
250 ml
Sok ze świeżych pomarańczy
250 ml
Kapusta modra 700 ml
Kapusta modra to nieodłączny element tradycyjnej kuchni polskiej, wyróżniający się intensywnym, lekko słodkim smakiem i bogatym aromatem. Duszona z dodatkiem jabłek, cebuli i octu winnego, nabiera delikatnej kwasowości i głębi, którą podkreślają nuty cynamonu, miodu i goździków.
Coffee bean
Deser inspirowany aromatem świeżo palonej kawy i elegancją klasycznych likierów. W tej monoporcji zamknęliśmy intensywny kawowy mus z dodatkiem likieru Baileys, który otula ukryte w środku aksamitne cremeux kawowe oraz chrupiącą warstwę migdałową z białą czekoladą i kawą arabica. Całość pokrywa delikatny zamsz z mlecznej czekolady, wykończony jadalnym złotem. Na początku zachwyci Cię krem pistacjowy, gładki i pełen intensywnego smaku. W środku czeka na Ciebie niespodzianka – insert wiśniowy, który dodaje lekko kwaskowego kontrastu. Dla fanów chrupiących tekstur mamy praliny pistacjowe, które idealnie komponują się z kremową bazą. Całość podana jest na lekkim, waniliowym biszkopcie, który stanowi doskonałe tło dla pistacjowych smaków.
Matcha yuzu
250 ml
Zimne nóżki 330 ml
Zimne nóżki to klasyczne danie, które zachwyca miłośników tradycyjnej kuchni. Przygotowane z delikatnego mięsa z nóżek i golonek wieprzowych, które po długim gotowaniu nabierają wyjątkowej miękkości i głębokiego smaku. Całość wzbogacona jest aromatem marchwi, selera, pietruszki, cebuli oraz liścia laurowego, które nadają daniu wyjątkową harmonię smakową.
Wieprzowina z dynią i pieczarkami 700 ml
Lecho wiosenne z chorizo 700 ml
Kiszone ogórki rozowe 700 ml
Krem z pomidorów 700 ml
Lemoniada z naturalnych składników z marakują
250 ml
Sok ze świeżych grejpfrutów
250 ml
Balon z helem w kształcie serca
Ice Latte
250 ml