Gościnna Chata
1096 recenzji
Menu
Przystawki
Tatar wołowy
tatar z siekanej polędwicy wołowej z żółtkiem, cebulą cukrową, korniszonem, siekanymi maślakami i oliwą z lubczykiem
Tatar z łososia
tatar z łososia podany na postumencie z zielonego ogórka z czerwoną cebulką, kaparami, marynowanym burakiem oraz musem z podgrzybków
Dania główne
Smalec
domowy smalec, podany z kiszonym ogórkiem
Śledź na dwa sposoby
matjas w śmietanie, oleju
Gulasz a'la Strogonow
duszona wołowina z pieczarkami i papryką, serwowana z pieczywem
Wątróbki kurze
wątróbki drobiowe w sosie figowym podawane z duszoną cebulką i pieczonym jabłkiem
Ravioli
nadziewane ricottą i szpinakiem z sosem szałwiowo-cytrynowym
Gnocchi
z grzybami
Rosół po litewsku
z różnych mięs warzony, podawany z kołdunami
Flaki po warszawsku
tradycyjne flaki wołowe z majerankiem i czosnkiem po staropolsku
Sałatki
Sałata na lato
grillowany indyk podany na szpinaku z grejpfrutem, awokado, truskawkami oraz sosem jogurtowo-czosnkowym
Sałata Velvet
pieczony burak, ser kozi, gruszka, orzech włoski oraz mus z mango
Sałata po grecku
świeże warzywa z oliwkami podane z grecką papryką w sosie winegret ze słusznym kawałkiem sera feta
Zupy
Rosół po litewsku
z różnych mięs warzony, podawany z kołdunami
Barszcz czerwony czysty
na zakwasie z majerankiem
Pomidorówka
zupa na delikatnym bulionie drobiowym z domowymi kluseczkami
Żurek
na zakwasie z mąki żytniej na boczku z kawałkiem żeberka, białą kiełbasą, jajem, czosnkiem i majerankiem
Rosół staropolski
z różnych mięs warzony, podawany z domowym makaronem i solidną porcją wołowiny
Pierogi
Pierogi z sezonowymi owocami
z sezonowymi owocami ze śmietanką na słodko
Pierogi z kapustą
z kapustą i grzybami z duszoną cebulą
Pierogi ruskie
ze śmietaną i różowym pieprzem
Pierogi z kaczką
z musem jabłkowym i żurawiną
Pierogi z dyni
z serem ricotta i orzechami włoskimi
Pierogi z mięsem
kraszone skwarkami ze słoniny
Dodatki
Placki ziemniaczane
4 szt., z cukrem trzcinowym i gęstą śmietaną
Delikatny rosołek
z domowymi kluseczkami
Frytki z batatów
Desery
Placki ziemniaczane
4 szt., z cukrem trzcinowym i gęstą śmietaną
Naleśniczki
z twarożkiem na słodko i musem malinowym lub czekoladą
Kluski leniwe
z serem, musem owocowym i bułką tartą