Halva Restauracja Tatarska
30 recenzji
Menu
Przystawki
Tatar
mięso wołowe, cebula, ogórek kiszony, grzyby marynowane, musztarda dijon, marynowana czerwona cebula w grejpfrucie, suszone żółtko. podawany z pieczywem
Śledź
płat śledzia litewskiego podawany z wędzoną śmietaną oraz ziemniakiem z ogniska
Meze
hummus w trzech smakach (klasyczny, buraczany, pomidorowy), z grillowanymi warzywami, kiszonym kalafiorem i prażoną ciecierzycą. podawany z wypiekanymi paluszkami
Palce Panny Młodej
pieczone zawijańce z ciasta filo, w dwóch wariantach do wyboru
Dania główne
Pide Tavuk Eti
szarpany kurczak, brokuł, sos śmietanowo-serowy, ser mozzarella i rukola
Sznycel cielęcy
sznycel cielęcy z pieczonymi ziemniakami, serwowany z masłem i cytryną oraz marchewczą
Wołowina po tatarsku
duszona wołowina w sosie własnym, z kluseczkami, pieczarkami, karmelizowaną marchewką i chipsem z pietruszki
Czymas
szponder wołowy confit podawany z tatarską babką ziemniaczaną i pieczoną marchewką
Kułduny
tradycyjne pierogi polskich Tatarów z nadzieniem z wołowiny i cebuli, podane w bulionie
Płow
antrykot wołowy z aromatycznie przyprawionym ryżem, marchwią i cebulą oraz konfitowanym czosnkiem, dla wegetarian wersja z grillowanymi warzywami.
Bulbianiki 8 szt.
pierogi z nadzieniem wołowo-ziemniaczanym z dodatkiem koperku i szczypiorku, okraszone cebulką
Azu
danie jednogarnkowe z jagnięciny, ziemniaków oraz kiszonego ogórka w sosie pomidorowym, podawane z lepioszką
Sałatki
Sałatka z pieczonych buraków
sałatka z pieczonych, tarkowanych buraków, doprawiona cebulką, solą i octem jabłkowym
Zupy
Lagman
gęsta zupa przyrządzona z wołowiny, marchwi, ziemniaków, z domowym makaronem, prażoną ciecierzycą oraz adżiką
Harira
zupa wegetariańska na bazie ciecierzycy, soczewicy z selerem naciowym oraz dodatkiem świeżych ziół, podawana z daktylami i jogurtem naturalnym
Szurpa
bulion jagnięcy z mięsem, ziemniakami, marchwią i pomidorami oraz świeżymi ziołami. Podawany z lepioszką z masłem wędzonym
Pierogi
Pierogi z jagodami
podane ze słodką śmietaną
Napoje bezalkoholowe
Kompot domowy 0,3l
Kwas chlebowy Baćkoriu 0,5l
Pigwoniada kwaśna 0,33l
Pigwoniada z miodem 0,33l
Pigwoniada z herbatą 0,33l
Podpiwek z Podlasia 0,5l
Buza 0,3l
tradycyjny napój jaglany z rodzynkami
Ajran 0,3l
turecki napój z jogurtu i wody
Marchewcza
surówka z tarkowanej marchewki przyprawionej octem jabłkowym, czosnkiem i kolendrą
Warzywa grillowane
w oliwie z oliwek, podane na zimno
Kiszona rzodkiew
Mix kiszonek
Samsa 2 szt.
pieczone przysmaki z ciasta warstwowego, do wyboru wariant oraz sos adżika lub miętowo-czosnkowy
Kiszona kapusta ze smalcem gęsim
kiszona kapusta z dodatkiem marchwi oraz cebulki smażonej na smalcu gęsim
Kiszony kalafior
Pulpeciki cielęce
pulpeciki cielęce w sosie śmietanowym z puree ziemniaczanym i sałatką z pieczonych buraków