
PaTaThai - Elektrownia Powiśle
1914 recenzji
Menu
Przystawki
Kanom jeeb gai
gotowane na parze sakiewki z cienkiego ciasta wonton z kurczakiem, kolendrą, czosnkiem oraz sosem ostrygowym. Podawane z sosem sojowym.
Talerz przystawek dla czterech osób
4 szt. poh pia thod, 4 szt. gai satay, 4 szt. kanom jeeb gai, moo dad deaw
Gung phad prik gilenav 4 szt.
chrupiące krewetki w delikatnej panierce na bazie tajskich ziół, chili oraz czosnku. Podawane z limonką.
Talerz przystawek dla dwóch osób
2 szt. poh pia thod, 2 szt, gai satay, moo dad deaw
Moo dad deaw
suszone, a następnie smażone plastry karkówki z wyczuwalną słono-słodką nutą uzyskaną poprzez marynowanie z dodatkiem sezamu. Serwowane z sosem chili sriracha.
Gai satay 3 szt.
grillowane kawałki kurczaka na szaszłyku, marynowane w mleku kokosowym i curry, podawane z sosem orzechowym.
Poh pia thod 3 szt.
chrupiące roladki z ciasta ryżowego z wybranym dodatkiem, serwowane z autorskim słodko-ostrym sosem chili. Warzywa , kurczak
Moo ping 3 szt.
soczyste szaszłyki ze schabu wieprzowego marynowanego w sosie sojowym, ostrygowym, mleczku kokosowym i pieprzu. Podawane ze słodko-kwaśnym sosem z owoców tamaryndowca i chili.
Dania główne
Phad udon gaeng panang
smażony na woku gruby, sprężysty pszenny makaron udon z aromatycznym, kremowym tajskim bakłażanem oraz kukurydzą baby.
Zestaw II
ryż jaśminowy z chrupiącymi warzywami-smażony na woku: marchewką, zielonym groszkiem cukrowym, kukurydzą baby i jajkiem.
Zestaw I
chrupiące kawałki piersi kurczaka podawane z ryżem oraz surówką z marynowanej kapusty i marchewki.
Phad Thai Tofu Vegan (bez jajka, sos wegański)
smażony makaron ryżowy w sosie stanowiącym połączenie delikatniej kwaśnej pasty z owoców tamaryndowca ze słodyczą cukru palmowego uzupełnione tofu, kiełkami fasoli mung, czerwoną cebulą. Serwowane z limonką, szczypiorem, limonką oraz orzechami ziemnymi.
Ryż jaśminowy smażony
towarzystwie kukurydzy khao phad tom yum liści kaffiru, jajka i kolendry. Połączenie smakiem khao phad nadaje warzywa kurczak | krewetki na baby, woku z dodatkiem czerwonej pasty tom yum w cebuli, pomidorków cherry, tom yum z klasycznym pasty dodatkowej intensywności i orzeźwienia.
Zestaw III
makaron jajeczny z delikatnym tajskim sosem z kurczakiem i papryką
Phad khi
smażony mao na woku makaron ryżowy w pikantnym sosie pieprzowo-ostrygowym z wybranym składnikiem, bazylią, kawałkami cebuli, pędami bambusa, liśćmi kaffiru i chili. W wersji wegańskiej sos ostrygowy jest zastąpiony sosem z grzybów shitake.
Khao soi cai
północno tajskie curry, którego bazę stanowi lekka pasta khao soi z dodatkiem mleka kokosowego, szalotki oraz imbiru. Głównymi składnikami są udko z kurczaka oraz makaron w dwóch postaciach gotowany oraz chrupiący, smażony. Podawane z kiszonym musztardowcem, czerwoną cebulą, limonką, płatkami chili i orzechami ziemnymi.
Sałatki
Yum somo
odświeżająca sałatka na bazie pomelo lub grapefruita (w zależności od sezonu) z cykorią, pomidorkami cherry, chrupiącą karmelizowaną cebulą, smażonym czosnkiem oraz prażonymi orzechami nerkowca podawana ze słodko-kwaśnym sosem na bazie owoców tamaryndowca i sezamu.
Yum mamuang
słodko-kwaśna sałatka na bazie zielonego mango, czerwonej cebuli, mięty, kolendry i trawy cytrynowej z orzeźwiającym dressingiem z limonki z nutą pikantności. Tofu , kurczak , krewetki
Zupy
Tom khaa
jedna z dwóch najbardziej rozpoznawalnych zup tajskich na świecie. Perfekcyjnie kremowa, rozgrzewająca, a zarazem delikatnie pikantna i cytrusowa, dzięki połączeniu mleka kokosowego, trawy cytrynowej, galangalu, limonki, kolendry i grzybów hed fang. Tofu ,kurczak , krewetki
Guay tiew ped
sycący bulion z korzennym aromatem podawany z pieczonym udem kaczki, makaronem ryżowym, chrupiącą kapustą pak choi i kiełkami fasoli mung.
Tom yum
jedna z dwóch najbardziej rozpoznawalnych zup tajskich na świecie. Idealne połączenie ostrości z kwasowością. Aromatyczna, orzeźwiająca i wyrazista, dzięki wykorzystaniu galangalu, trawy cytrynowej, liści kaffiru, tajskiego chili, pomidorków cherry, kolendry i grzybów hed fang.
Zestawy
Zestaw II
ryż jaśminowy z chrupiącymi warzywami-smażony na woku: marchewką, zielonym groszkiem cukrowym, kukurydzą baby i jajkiem.
Zestaw I
chrupiące kawałki piersi kurczaka podawane z ryżem oraz surówką z marynowanej kapusty i marchewki.
Zestaw III
makaron jajeczny z delikatnym tajskim sosem z kurczakiem i papryką
Dodatki
Ryż jaśminowy
Makaron sojowy
Makaron ryżowy
Surówka z marynowanej kapusty i marchewki
Sałatka z mango
Sosy
Phad Thai Tofu Vegan (bez jajka, sos wegański)
smażony makaron ryżowy w sosie stanowiącym połączenie delikatniej kwaśnej pasty z owoców tamaryndowca ze słodyczą cukru palmowego uzupełnione tofu, kiełkami fasoli mung, czerwoną cebulą. Serwowane z limonką, szczypiorem, limonką oraz orzechami ziemnymi.
Desery
Kuay Hom
delikatne, a zarazem wilgotne w środku ciasto bananowe podawane z lodami waniliowymi
Khaoniew mamuang
najpopularniejszy na świecie tajski deser. Kleisty ryż polany słodkim sosem kokosowym, podawany z soczystym, żółtym mango
Sakhu nam kathi
klasyczny tajski deser na bazie tapioki i mleka kokosowego z kawałkami owoców. Charakterystyczna struktura tapioki nadaje deserowi elastycznej i jędrnej formuły w kształcie okrągłych, małych pereł