
PaTaThai Express - Ursus
1625 recenzji
Menu
Przystawki
Gai Satay 3 szt.
grillowane kawałki kurczaka na szaszłyku, marynowane w mleku kokosowym i curry, podawane z sosem orzechowym
Kanom Jeeb Gai
gotowane na parze sakiewki z cienkiego ciasta wonton z kurczakiem, kolendrą, czosnkiem oraz sosem ostrygowym, podawane z sosem sojowym
Poh Pia Thod
chrupiące roladki z ciasta ryżowego z wybranym dodatkiem, serwowane z autorskim słodko-ostrym sosem chili
Thung Thong
chrupiące pierożki wonton z delikatnym nadzieniem z batatów i tofu, podawane z domowym sosem słodko-chili na bazie świeżego ananasa.
Dania główne
Gai/Tofu Phad Med Mamuang Himmaphan
smażony na woku soczysty kurczak lub tofu z dodatkiem kolorowej papryki, cebuli i grzybów w intensywnym słodko-słonym sosie z chrupiącymi orzechami nerkowca, w wersji wegańskiej sos ostrygowy zastąpiony jest sosem z grzybów shitake
Phad Prik Thai Dum
pikantne danie z woka z wybranym składnikiem w sosie pieprzowym z trzech rodzajów świeżego pieprzu rozgniatanych w moździerzu, podawane z kolorową papryką, grzybami i cebulą dymką
Khao Phad
smażony na woku ryż jaśminowy z chrupiącymi warzywami-zielonym groszkiem cukrowym, marchewką, kukurydzą baby, pomidorkami cherry, jajkiem i kolendrą, serwowany z limonką, która nadaje daniu kwasowości i cytrusowego posmaku
Phad Gapraw Moo Sap
siekana wieprzowina lub kurczak, smażone na woku w towarzystwie tajskiej bazylii, czosnku, chili oraz zielonej fasolki z dodatkiem sosu ostrygowego, podawane ze smażonym jajkiem
Gaeng Daeng
wyraziste, ostre i kremowe czerwone curry na bazie bulionu, mleka kokosowego i czerwonej pasty curry, podawane z bakłażanem, cukinią, pędami bambusa, liśćmi kaffiru i tajską bazylią, serwowane w zestawie z porcją ryżu jaśminowego
Zestaw I
chrupiące kawałki piersi kurczaka podawane z ryżem oraz surówką z marynowanej kapusty i marchewki
Gaeng Karee
aromatyczne i gęste żółte curry na bazie bulionu, mleka kokosowego i żółtej pasty curry, lekko pikantne, a zarazem delikatnie słodkie, podawane z kawałkami batata i cebuli, w daniu wykorzystano wegańską pastę curry, niezawierającą w składzie pasty krewetkowej, serwowane w zestawie z porcją ryżu jaśminowego
Zestaw II
smażony na woku ryż jaśminowy z chrupiącymi warzywami-marchewką, zielonym groszkiem cukrowym, kukurydzą baby i jajkiem
Zupy
Tom Yum
ostro-kwaśna zupa z dodatkiem galangalu, trawy cytrynowej, liści kaffiru, tajskiego chili, pomidorków cherry, kolendry i grzybów Hed Fang
Tom Khaa
kremowa, rozgrzewająca, a zarazem delikatnie pikantna i cytrusowa, dzięki połączeniu mleka kokosowego, trawy cytrynowej, galangalu, limonki, kolendry i grzybów Hed Fang
Zestawy
Zestaw I
chrupiące kawałki piersi kurczaka podawane z ryżem oraz surówką z marynowanej kapusty i marchewki
Zestaw II
smażony na woku ryż jaśminowy z chrupiącymi warzywami-marchewką, zielonym groszkiem cukrowym, kukurydzą baby i jajkiem
Dodatki
Ryż jaśminowy
Makaron sojowy
Makaron ryżowy
Surówka z marynowanej kapusty i marchewki
Desery
Kuay Hom
delikatne, a zarazem wilgotne w środku ciasto bananowe podawane z sosem karmelowym