Ramenik
58 recenzji
Menu
Przystawki
Gyoza
Cztery chrupiące, smażone na głębokim oleju pierożki gyoza z warzywnym farszem. Złociste, aromatyczne i w 100% wegetariańskie.
Sajgonki Wegetariańskie
Dwie chrupiące wegetariańskie sajgonki z lekko pikantnym nadzieniem warzywnym.
Edamame
Młode, gotowane w łupinach strąki soi i posypane wędzoną solą. Na życzenie z odrobiną płatków chilli dla ostrzejszego akcentu.
Kim Chi
Klasyk - pikantna, fermentowana kapusta pekińska z dodatkiem czosnku, imbiru i chili.
Warzywa w Tempurze
Chrupiąca tempura z marchewką, krążkami cebuli, okrą i delikatnymi grzybkami enoki. Podana z lekkim, domowym sos tentsuyu, z dodatkiem cytrusowej nuty yuzu. Idealnie balansuje chrupkość tempury – orzeźwiający, delikatnie słony i pełen umami.
Dania główne
Okra w Tempurze
Chrupiąca tempura z delikatnej świeżej okry – lekko orzechowa w smaku. Podana z lekkim, domowym sos tentsuyu, z dodatkiem cytrusowej nuty yuzu. Idealnie balansuje chrupkość tempury – orzeźwiający, delikatnie słony i pełen umami.
Krewetki w Tempurze
5 soczystych krewetek w lekkim, chrupiącym cieście tempura. Podana z lekkim, domowym sos tentsuyu, z dodatkiem cytrusowej nuty yuzu. Idealnie balansuje chrupkość tempury – orzeźwiający, delikatnie słony i pełen umami.
Zupy
Shoyu Ramen
Ramen na wywarze z pieczonego boczku i kości kurczaka, klarowny i pełen głębokiego smaku. Bazę stanowi domowe shoyu z jasnym miso, mirinem i rybnym dashi, doprawione odrobiną miodu i niboshi. Całość wieńczy aromatyczny olej wieprzowy smażony z porem – intensywny, rozgrzewający i pełen umami. Ramen podajemy z naszym znakiem rozpoznawczym – popisową łódeczką fune. To chrupiąca kulka z pszennego ciasta, inspirowana japońską kuchnią uliczną. W środku skrywa nasze autorskie sosy i dodatki, które eksplodują smakiem w jednym kęsie. Ramen podajemy z: Fune Kombucha - naszą domową kombuchą hibiskusową z dodatkiem cebuli, słodkiego sosu sojowego, sezamu, chilli i oleju sezamowego, całość dopełniona aromatyczną pachnotką i świeżym porem, dodatkiem lekko pikantnym, kwaśno-słodkim; ugotowanym makaronem ramenowym 2 mm; 3 plastrami Chashu - tradycyjnym japońskim boczkiem wieprzowym marynowanym w sosie sojowym, sake, czosnku i imbirze, a następnie długo gotowanym i dojrzewającym 24 godziny w aromatycznej zalewie; ajitamą - delikatnym jajkiem od szczęśliwej kury, o płynnym żółtku, marynowanym przez co najmniej 12 godzin w aromatycznej mieszance sosu sojowego, sake, imbiru i czosnku; prażynką sezamową i pak choi.
Paitan Ramen
Ramen na kremowym bulionie z kurczaka i wieprzowiny, wzbogacony o naturalną słodycz warzyw oraz ryżu. Łączymy go z intensywnym, ręcznie robionym dashi na bazie suszonych rybek niboshi i płatków tuńczyka katsuobushi. Efekt to głęboki, esencjonalny ramen o pełnym umami smaku i jedwabistej konsystencji. Każdy nasz ramen podajemy z naszym znakiem rozpoznawczym – popisową łódeczką fune. To chrupiąca kulka z pszennego ciasta, inspirowana japońską kuchnią uliczną. W środku skrywa nasze autorskie sosy i dodatki, które eksplodują smakiem w jednym kęsie. Ramen podany z Fune Ginger Ale - fune z domowym piwem imbirowym, tajską bazylią, cebulką, słodkim sosem sojowym, sezamem i nutą chilli, całość doprawiona olejem sezamowym, pachnotką i świeżym porem - dodatkiem aromatycznym, świeżym i lekko pikantnym. Ramen podany także z: ugotowanym makaronem ramenowym 2 mm; tempurą z grzybkami enoki i krewetką; ajitamą - delikatnym jajkiem od szczęśliwej kury o płynnym żółtku, marynowanym co najmniej 12 godzin w aromatycznej mieszance sosu sojowego, sake, imbiru i czosnku; prażynką sezamową i pak choi.
Zestawy
Paitan Ramen
Ramen na kremowym bulionie z kurczaka i wieprzowiny, wzbogacony o naturalną słodycz warzyw oraz ryżu. Łączymy go z intensywnym, ręcznie robionym dashi na bazie suszonych rybek niboshi i płatków tuńczyka katsuobushi. Efekt to głęboki, esencjonalny ramen o pełnym umami smaku i jedwabistej konsystencji. Każdy nasz ramen podajemy z naszym znakiem rozpoznawczym – popisową łódeczką fune. To chrupiąca kulka z pszennego ciasta, inspirowana japońską kuchnią uliczną. W środku skrywa nasze autorskie sosy i dodatki, które eksplodują smakiem w jednym kęsie. Ramen podany z Fune Ginger Ale - fune z domowym piwem imbirowym, tajską bazylią, cebulką, słodkim sosem sojowym, sezamem i nutą chilli, całość doprawiona olejem sezamowym, pachnotką i świeżym porem - dodatkiem aromatycznym, świeżym i lekko pikantnym. Ramen podany także z: ugotowanym makaronem ramenowym 2 mm; tempurą z grzybkami enoki i krewetką; ajitamą - delikatnym jajkiem od szczęśliwej kury o płynnym żółtku, marynowanym co najmniej 12 godzin w aromatycznej mieszance sosu sojowego, sake, imbiru i czosnku; prażynką sezamową i pak choi.
Dodatki
Warzywa w Tempurze
Chrupiąca tempura z marchewką, krążkami cebuli, okrą i delikatnymi grzybkami enoki. Podana z lekkim, domowym sos tentsuyu, z dodatkiem cytrusowej nuty yuzu. Idealnie balansuje chrupkość tempury – orzeźwiający, delikatnie słony i pełen umami.
Vegan Miso Ramen
Wegański ramen na bazie bogatego bulionu z pieczonych boczniaków, shiitake i aromatycznych warzyw. Esencję smaku dopełnia lekko słodka pasta miso oraz domowe dashi z wakame i kombu. Głęboki, umami, bez grama mięsa. Ramen podajemy z naszym znakiem rozpoznawczym – popisową łódeczką fune. To chrupiąca kulka z pszennego ciasta, inspirowana japońską kuchnią uliczną. W środku skrywa nasze autorskie sosy i dodatki, które eksplodują smakiem w jednym kęsie. Ramen podajemy z: Fune Kombucha, wypełnionym naszą domową kombuchą hibiskusową z dodatkiem cebulki, słodkiego sosu sojowego, sezamu, chili i oleju sezamowego, całość dopełniona aromatyczną pachnotką i świeżym porem, o smaku lekko pikantnym, kwaśno-słodkim; ugotowanym makaronem ramenowym 2 mm; smażonymi boczniakami w glazurze z pasty miso i słodkiego sosu sojowego, lekko chrupiącymi; tofu w chrupiącej panierce panko, marynowanymi w słodkim sosie sojowym i paście chili, złocistym, pikantnym i roślinnym; prażynką sezamową; pak choi i tajską bazylią.