
Restauracja Kapłony i Szczeżuje à la carte - Kuchnia polska
655 recenzji
Menu
Przystawki
Kawior po żydowsku
Z siekanych białych szparagów, jaja, czosnku niedźwiedziego, orzechów laskowych, oleju rydzowego i skórki z cytryny, serwowany na toście z chałki (V)
Duck tongues cooked in wine with honey and gingerbread spices, served on toasted challah bread
Veal brain on toast
veal brain fried in butter with egg yolk and dill, fermented radishes and cucumbers, served on toasted challah bread
Gęsie pipki
goose necks stuffed with slow cooked goose gizzards in red wine and gingerbread spices with honey, served with pepper cherries [GF]
Półgęsek
Smoked goose breast served with onion and cherry chutney [GF]
Beef Tartare
chopped beef fillet with ingredients to choose: marinated mushrooms, fermented cucumber, anchovies, capers, crème fraîche, mustard [GF]
Beef tartare served with sturgeon caviar Antonius Siberian****
[GF]
Oysters (1 pcs)
[GF]
Dania główne
Pstrąg z Zielenicy pieczony w papilotach
z koperkiem i masłem szałwiowo cytrynowym, serwowany z kapustą kiszoną z olejem rydzowym oraz muślinowym puree ziemniaczanym [GF]
Sałatki
Sałatka ze szparagami (V) [GF]
Z jajkiem, fermentowanymi ogórkami i winegretem rabarbarowo-miodowym z olejem rzepakowym tłoczonym na zimno
Grillowana sałata po polsku
Z jajkiem, kaparami, majonezem anchovy, dojrzewającym serem i grzankami z chałki
Sałatka śledziowa
Z opalanymi młodymi ziemniakami, cebulą, jabłkiem i śmietaną z koprem
Zupy
Żur grzybowy owsiany
Zabielany, gotowany na zakwasie z owsa z grzybami, serwowany z ziemniakiem w popiele, jajem na twardo i majerankiem (V). Opcjonalnie: Zielona kiełbasa Lanckorońska z Mangalicy (+ 10 zł)
Rosół polski, szafranowy
Gotowany z trzech mięs, klarowany, podany z ziołowymi zacierkami
Chłodnik Multum Fermentum
Kiszonki, zakwas z buraków, kwaśna śmietana, i maślanka, zioła, gotowane jajo (V) [GF]
Flaki po warszawsku
Z pulpetami cielęcymi, węgierską wędzoną papryką i parmezanem, śmietaną z imbirem - dla chętnych
Polski rosół, szafranowy
Gotowany na trzech mięsach, klarowany, podany z kluskami lanymi
Flaki po warszawsku
Z pulpetami cielęcymi, wędzoną papryką węgierską, parmezanem, opcjonalnie śmietana z imbirem
Żur grzybowy (V)
Zupa na zakwasie owsianym z grzybami, podana z ziemniakiem pieczonym w popiele, jajkiem na twardo i majerankiem
Kiełbasa z mangalicy z czosnkiem niedźwiedzim (dodatek do żurku)
Opcjonalny dodatek do żurku grzybowego
Desery
Pascha z twarogiem i bakaliami
[GF]
Babeczka z rabarbarem w czekoladzie
Kugel z chałki z jabłkami i sosem szafranowym
Prawdziwy budyń migdałowy z owocami
Pascha
krem twarogowy z bakaliami [GF]
Babeczka rabarbarowo-czekoladowa
Budyń migdałowy podawany z owocami
Napoje
Cisowianka Perlage
sparkling water, 700 ml
Cisowianka niegazowana
still water, 700 ml
Sok jabłkowy tłoczony Bio
Bio pressed apple juice, 1 l
Kompot karafka
fruit compote, 1 l
Coca cola/cola zero/sprite
Tonic Thomas Henry
Copenhagen sparkling tea LYSEROOD
700 ml
Copenhagen sparkling tea BLA
700 ml
DANIE GŁÓWNE
Pstrąg z Zielenicy pieczony w papilocie z koprem i szałwią
masło cytrynowe, podawany z kiszoną kapustą z olejem rydzowym i maślanym purée ziemniaczanym [GF]
DANIA GŁÓWNE - Mięsa
Kiełbasa z mangalicy z dzikim czosnkiem
podawana z kiszoną kapustą sauté na brązowym maśle z kminkiem, musztardą i galaretką z wędzonego piwa, puree ziemniaczane maślane ze szczypiorkiem [GF]
Ozory cielęce w sosie anchovy lub chrzanowym
pieczona kapusta z miodem, puree ziemniaczane maślane [GF]
Sznycle cielęce w cieście
podawane z sosem śmietanowym z borowikami i tymiankiem, puree ziemniaczane maślane, warzywa wiosenne z rosołu, skórka z cytryny
Mostek cielęcy a’la Maria Burghardt
faszerowany wątróbką i rodzynkami macerowanymi w winie marsala, puree ziemniaczane maślane, podawany z własnym sosem pieczeniowym i sałatką z ogórków i rzodkiewek z chrzanem
Kiszka z gęsi pieczona w naturalnym jelicie
relish rabarbarowo-cebulowo-piernikowy, puree ziemniaczane maślane z musztardą, kiszone ogórki [GF]
Stek z antrykotu z sosem rakowym
pieczone na ogniu ziemniaki i polska sałatka ze śmietaną
Gołąbki z pieczoną kaczką i kaszą gryczaną
z pieczonym jabłkiem, czosnkiem i sosem śliwkowym, podawane z beurre à la Polonaise
Tafelspitz - duszona goleń wołowa
z warzywami korzeniowymi i ziemniakami, podawana ze świeżymi kiszonymi ogórkami i sosem koperkowym lub chrzanowym oraz filiżanką rosołu [GF]
PRZYSTAWKI / Mięsa i garmaż
Kacze języki duszone
Duszone w czerwonym winie z cebulą, miodem i przyprawami piernikowymi, serwowane na toście z chałki
Móżdżek na grzankach
Cielęcy mózg smażony na maśle z żółtkiem i koperkiem, kiszone rzodkiewki i ogórki, serwowany na toście z chałki
Półgęsek
Serwowany z gąszczem z cebuli i wiśni [GF]
Befsztyk tatarski z kawiorem Antonius Siberian ****
Siekana polędwica wołowa z kawiorem Antonius Siberian ****, składniki do wyboru: marynowane grzyby, kiszony ogórek, sardele, kapary, crème fraîche, musztarda [GF]
Gęsie pipki
Pieczone gęsie szyje nadziewane żołądkami gęsimi długo gotowanymi w czerwonym winie z przyprawami korzennymi i miodem, serwowane z wiśniami w pieprzu [GF]
Befsztyk tatarski
Siekana polędwica wołowa, składniki do wyboru: marynowane grzyby, kiszony ogórek, sardele, kapary, crème fraîche, musztarda [GF]
PRZYSTAWKI / Śledzie, ryby, skorupiaki
Ostrygi (3 szt)
[GF]
Ostrygi (6 szt)
[GF]
Śledź litewski
W kwaśnej śmietanie z cebulą cukrową [GF]
Śledź holenderski matias a'la Jaworski
W oleju rzepakowym z Góry Św. Wawrzyńca tłoczonym na zimno, z przyprawami piernikowymi i cebulą [GF]
Szuba w pucharku
Lekko wędzony śledź z burakami, jabłkiem, marchwią, majonezem i gotowanym żółtkiem [GF]
Kawior Antonius Siberian ****
Kawior z jesiotra ze smażoną na maśle chałką i crème fraîche
Forszmak odeski
Siekane śledzie, jabłka, jajo na twardo, orzechy włoskie, serwowany na toście z chałki
Ostryga (1 szt)
[GF]
SAŁATY
Sałata ze szparagami
Z jajem, ogórkami małosolnymi oraz sosem winegret z rabarbaru, miodu i oleju rzepakowego z góry św. Wawrzyńca tłoczonym na zimno (V) [GF]
Sałata z ognia à la polonaise
Z jajem, kaparami, majonezem sardelowym, dojrzewającym serem i grzankami z chałki
Sałata ze śledzi
Z pieczonych na ogniu młodych ziemniaków, cebuli, jabłka i śmietany z koperkiem
DANIA GŁÓWNE - Mięsne
Ozory cielęce w sosie sardelowym lub chrzanowym
palona kapusta z miodem, muślinowe puree ziemniaczane [GF]
Gołąbki z pieczoną kaczką i paloną kaszą gryczaną
sos z pieczonych jabłek, czosnku i śliwowicy, beurre a’la Polonaise
Wątróbka cielęca z Szarą Renetą flambirowaną Pedro Ximenez
serwowana z cykorią z ogórkami kiszonymi w śmietanie
Eskalopy cielęce w cieście
w sosie śmietanowym z borowikami i tymiankiem, muślinowe puree ziemniaczane, nowalijki z rosołu, skórka z cytryny
Sztukamięs z garniturem warzyw
serwowana z sosem chrzanowym lub sosem z ogórków małosolnych i bulionem w filiżance [GF]
Kaszanka z gęsi pieczona w otrzewnej
gąszcz z rabarbaru, cebuli i pierników, muślinowe puree ziemniaczane z gorczycą, ogórki małosolne [GF]
Antrykot wołowy z sosem rakowym
ziemniakami z ognia i sałatą po polsku
Mostek cielęcy Marii Burghardt
nadziewany wątróbką z rodzynkami w marsali, muślinowe puree ziemniaczane, sos własny, mizeria z ogórków i rzodkiewek z chrzanem
DANIA GŁÓWNE - Jarskie
Kluski leniwe smażone ze szparagami à la polonaise
smardzami, szczawiem, czosnkiem niedźwiedzim (V)
Czulent z fasoli z orzełkiem
kaszy jęczmiennej, jajo herbaciane, kiszona rzodkiewka, zioła (V)
Pierogi ruskie z cebulą na palonym maśle
do wyboru z: siekanym czosnkiem niedźwiedzim (V) śmietaną z ikrą śledzia
Kugel grzybowy
z borowikami, podgrzybkami, serem wędzonym z Wiżajn, kiszoną kapustą, podany z prażonymi orzechami laskowymi, siekanymi kiszonkami, ziołami i kwaśną śmietaną (V)
NAPOJE CIEPŁE
Kawa Latte
Kawa czarna
black coffee
Kawa biała
white coffee
Espresso
Espresso Doppio
Cappuccino
Flat White
Herbata zimowa
winter tea
DANIA GŁÓWNE - Wegetariańskie
Knedle twarogowe smażone ze szparagami à la polonaise
smardze, szczaw, czosnek niedźwiedzi (V)
Cholent z białą fasolą Jaś
kasza jęczmienna, jajko herbaciane, kiszona rzodkiew, zioła (V)
Pierogi ruskie z cebulą smażoną na brązowym maśle
z wyborem: siekany czosnek niedźwiedzi (V) / śmietana z ikrą śledziową
Kugel grzybowy
zapiekanka ziemniaczana z grzybami, serem wędzonym Wiżajny, kiszoną kapustą, podawana z prażonymi orzechami laskowymi, siekanymi kiszonkami, ziołami i śmietaną (V)
JADŁOSPIS DLA DZIECI
Rosół z zacieranymi kluskami
Pomidorowa z pulpetami cielęcymi i zacieranymi kluskami
Eskalopki cielęce w cieście
puree, mizeria
Pierogi ruskie
Naleśniki z serem i bakaliami
Menu dla dzieci
Rosół z makaronem
Zupa pomidorowa z klopsikami cielęcymi i makaronem
Eskalopki cielęce panierowane
purée ziemniaczane, mizeria ze śmietaną
Naleśniki z białym serem i bakaliami
PIWO
Piwo Svijany
beczkowe / draft beer, 330 ml
Piwo Svijany
beczkowe / draft beer, 500 ml
Browar Racibórz Raciborskie klasyczne
Browar Trzech Kumpli pils
Browar Trzech Kumpli weizen
Browar Trzech Kumpli w stylu grodziskie
Browar Trzech Kumpli porter bałtycki
Browar Racibórz bezalkoholowe
Wódki na butelki
Tvigwychsin - polska żytnia wódka BIO
0,7l
Podole Wielkie wódka żytnia
0,7l
Chopin Black wódka ziemniaczana
0,7l
Degustacje
Selekcja degustacyjna okowit Podola Wielkiego
pszenica, jęczmień, żyto, ziemniak - 4 x 20ml
Wódki
Tvigwychsin
40ml
Ima Distillery wódka kukurydziana
40ml
Ima Distillery wódka pszeniczna
40ml
Ima Distillery wódka ziemniaczana
40ml
Silesia Distillery wódka żytnia
40ml
Chopin wódka żytnia
40ml
Ima Distillery wódka jabłkowa
40ml
Ima Distillery wódka żytnia
40ml