Sushi Shama & Ramen
865 recenzji
Menu
Przystawki
Futomaki tatar z tuńczyka
tatar z tuńczyka, rzepa, sałata, sos kimchi (ostry)
Gunkan sałatka krewetkowa
Po japońsku Gunkan znaczy statek wojenny. Ten rodzaj sushi określa się tak z uwagi na to, że jego kawałki przypominają małe łódeczki wypełnione bogatą zawartością. Kawałki gunkan sushi formuje się przy pomocy liści nori, nadziewając je jednolitą zawartością np. sałatka krewetkowa. Składniki do Gunkan muszą być bezwzględnie najwyższej jakości i maksymalnie świeże to podstawa każdej japońskiej potrawy, i po tym można odróżnić dobrą restaurację z sushi od złej.
Tatar z tuńczyka
świeżo siekany tuńczyk autorsko doprawiony przez szefa kuchni
California tatar z tuńczyka
tatar z tuńczyka, rzepa, sałata, sos kimchi (ostry)
California tatar z łososia
tatar z łososia, szczypior, sałata, philadelphia
Futomaki tatar z łososia
tatar z łososia, szczypior, sałata, philadelphia
Krewetki w tempurze 5 szt.
tempura potrawa kuchni japońskiej, pochodząca z portugalii. tempura to kawałki rozmaitych owoców morza np. krewetki otaczane w panierce z lekkiego ciasta z mąki pszennej i smażone w głębokim tłuszczu
Gunkan tatar tuńczyk
Po japońsku Gunkan znaczy statek wojenny. Ten rodzaj sushi określa się tak z uwagi na to, że jego kawałki przypominają małe łódeczki wypełnione bogatą zawartością. Kawałki gunkan sushi formuje się przy pomocy liści nori, nadziewając je jednolitą zawartością np. tatar z tuńczyka. Składniki do Gunkan muszą być bezwzględnie najwyższej jakości i maksymalnie świeże to podstawa każdej japońskiej potrawy, i po tym można odróżnić dobrą restaurację z sushi od złej.
Dania główne
Nigiri łosoś
nigiri jest to jeden z podstawowych i najprostszych rodzajów sushi. Składa się zwykle z ryżu i jednego składnika łosoś
Nigiri tamago
nigiri jest to jeden z podstawowych i najprostszych rodzajów sushi. Składa się zwykle z ryżu i jednego składnika tamago
Futomaki tatar z tuńczyka
tatar z tuńczyka, rzepa, sałata, sos kimchi (ostry)
Futomaki krewetka w tempurze
krewetka w tempurze, tykwa, ogórek, sałata, ostry majonez
California special Rainbow
łosoś, surimi, ogórek, rzepa, majonez. Top: łosoś, tuńczyk, węgorz
California special Green
łosoś, ogórek, papryka, krewetka w tempurze. Top: awokado
Hosomaki łosoś
jednym z częściej spotykanych rodzajów sushi jest hosomaki. To cienka rolka, z niewielką ilością ryżu i dodatkiem jednego składnika łosoś
Futomaki tuńczyk
tuńczyk, awokado, ogórek, sałata philadelphia
Sałatki
Gunkan sałatka krewetkowa
Po japońsku Gunkan znaczy statek wojenny. Ten rodzaj sushi określa się tak z uwagi na to, że jego kawałki przypominają małe łódeczki wypełnione bogatą zawartością. Kawałki gunkan sushi formuje się przy pomocy liści nori, nadziewając je jednolitą zawartością np. sałatka krewetkowa. Składniki do Gunkan muszą być bezwzględnie najwyższej jakości i maksymalnie świeże to podstawa każdej japońskiej potrawy, i po tym można odróżnić dobrą restaurację z sushi od złej.
California surimi
surimi, rzepa, ogórek, sałata, majonez
California łosoś
łosoś, awokado, ogórek, papryka, sałata, philadelphia
Gunkan sałatka krabowa
Po japońsku Gunkan znaczy statek wojenny. Ten rodzaj sushi określa się tak z uwagi na to, że jego kawałki przypominają małe łódeczki wypełnione bogatą zawartością. Kawałki gunkan sushi formuje się przy pomocy liści nori, nadziewając je jednolitą zawartością np. sałatka krabowa. Składniki do Gunkan muszą być bezwzględnie najwyższej jakości i maksymalnie świeże to podstawa każdej japońskiej potrawy, i po tym można odróżnić dobrą restaurację z sushi od złej.
California tuńczyk
tuńczyk, awokado, ogórek, sałata, philadelphia
Zupy
Shio Lime Ramen
bulion drobiowy, makaron ramen, shio tare na bazie soli wędzonej i limonki, olej czosnkowo-imbirowy, pierś z kurczaka sous-vide, szczypior, menma, daikon
Tantan Ramen
bulion drobiowy, tare orzechowo sezamowe, olej rayu, wieprzowina soboro, pak choy, marynowana czerwona cebula, szczypior, posypka z orzechów - Pikantny
Zestawy
Zestaw IV 20 szt
futomaki łosoś pieczony 6 szt. futomaki surimi 6 szt. hosomaki rzepa 6 szt. gunkan sałatka krewetkowa 2 szt.
Zestaw Nr 3 Mieszany Dzień Kobiet (26 szt.)
futomak tuńczyk - 6 szt futomak krewetka w tempurze - 6 szt futomak świeże warzywa - 6 szt california sałatka krabowa na łososiu - 8 szt.
Zestaw II 14 szt.
nigiri łosoś 2 szt. nigiri łosoś opalany 2 szt. nigiri tuńczyk 2 szt. nigiri węgorz 2 szt. nigiri krewetka ebi 2 szt. gunkan tatar tuńczyk 2 szt. gunkan tatar łosoś 2 szt.
Zestaw I 12 szt.
futomaki łosoś 6 szt. hosomaki ogórek 6 szt.
Zestaw Nr 2 Surowy Dzień Kobiet (26 szt.)
futomak tuńczyk - 6 szt. futomak łosoś - 6 szt. hosomak krewetka gotowana - 6 szt. california sałatka krabowa na świeżych warzywach - 8 szt.
Zestaw V 30 szt.
futomaki krewetka w tempurze 6 szt. futomaki kurczak w tempurze 6 szt. california łosoś pieczony 8 szt. gunkan sałatka krabowa 2 szt. california Special Silver 8 szt.
Zestaw III 18 szt.
futomaki krewetka w tempurze 6 szt. futomaki łosoś pieczony 6 szt. futomaki łosoś w tempurze 6 szt.
Zestaw Halloween Trick 20szt
Dodatki
Sos sweet chilli
Sos sriracha
Dodatkowy imbir
Marynowany imbir do sushi to podłużne, cienko krojone plastry specjalnie przygotowanego korzenia, zwykle w kolorze różowym lub białym. Po co imbir do sushi, Nie jest on typowym dodatkiem, lecz sposobem na przeczyszczenie jamy ustnej pozbycie się z niej smaku poprzedniego kawałka sushi czy posmaku tłuszczu rybiego.
Wakame
wakame to chętnie wykorzystywana w kuchni japońskiej odmiana wodorostów jadalnych z grupy brunatnic. Ze względu na swoje właściwości prozdrowotne, bogactwo witamin, minerałów, kwasów tłuszczowych i innych składników mających zbawienny wpływ na ludzki organizm, zaliczają się do superfood. Rosną w płytkich wodach basenów oceanicznych do głębokości 6 metrów, a ich hodowla nie wywiera negatywnego wpływu na środowisko naturalne. Glony wakame mają oliwkowy kolor, subtelny, lekko słodkawy smak i szerokie zastosowanie kulinarne.
Dodatkowy sos sojowy
Sos sojowy do sushi to niezastąpiony składnik kuchni japońskiej. Doskonale podkreśla smak sushi. Wystarczy wymieszać odrobinę sosu sojowego z pastą Wasabi, przelać do małej miseczki i maczać w powstałym sosie kawałki sushi.
Ostry majonez
Jest to nasz autorski sos który robimy według starej sprawdzonej receptury.
Dodatkowe wasabi
zielony chrzan wasabi po utarciu tworzy ostrą, orzeźwiającą pastę.
Sos teriyaki
Sos teriyaki zwykle składa się z kilku podstawowych składników, w tym: sosu sojowego, cukru, miodu, octu ryżowego i czosnku. Składniki po połączeniu są gotowane na wolnym ogniu, aż do momentu, kiedy sos się zredukuje i uzyska konsystencję gęstego syropu.
Desery
Rolka w tamago na słodko 6 szt.
banan w tempurze, Nutella, świeża pomarańcza
Napoje bezalkoholowe
Woda gazowana 0,3l
butelka szklana
Woda niegazowana 0,3l
szklana butelka