Taj Kraków Stare Miasto
1971 recenzji
Menu
Przystawki
Zestaw klasyczny (chicken satay, spring rolls, sundried pork)
zestaw przystawek składający się z 2 szt. smażonych spring rolls, 4szt. grillowanych szaszłyków z kurczaka oraz suszonek karkówki w sezamie
Thai Corn (vegan) (lekko pikantne)
placki z kukurydzy i czerwonej pasty curry z liśćmi limonki kaffir, podane ze słodkim sosem chilli lekko pikantne
Kuleczki z masła orzechowego 6 szt. (vegan)
z mielonych orzechów ziemnych z kolendrą i pepperoni, podane na pomarańczy i ananasie
Prażynki krewetkowe
Samosa Phak 5 szt. (vegan)
smażone pierożki z warzywami (marchewka, groszek, kukurydza) podane z sosem słodko-kwaśnym
Zestaw z krewetkami
zestaw przystawek składający się z 2 szt. krewetek na makaronie ryżowym, 4szt. fresh rolls z krewetką i warzywami oraz 6szt. pierożków z farszem krewetkowo-wieprzowym
Pierożki z krewetkami i wieprzowiną 6 szt. (łagodne)
gotowane na parze podane ze słodko-kwaśnym sosem sojowym
Spring Rolls 3 szt. (vegan)
smażone naleśniki wiosenne z warzywami (kapusta, marchew, cebula, kiełki fasoli mun, bambus, grzyby fungus) i makaronem sojowym, podane z łagodnym sosem słodko-kwaśnym
Dania główne
Parowany okoń morski (średnio ostre)
w cytrynowym rosole z czosnkiem, chilli, kolendrą i limonka
Kung Phak (lekko pikantne)
krewetki z warzywami z woka (papryka, marchew, pieczarki) z orzechami nerkowca w sosie na bazie wina chińskiego
Chrupiąca pierś z kaczki (średnio ostre)
z sosem z czerwonego wina oraz sosem miso podana z marynowanym imbirem
Panang curry z wołowiną (średnio ostre)
delikatna kokosowa pasta curry z mlekiem kokosowym, liśćmi kafiru i tajską bazylią
Pak Choy (łagodne)
Pak Choy na parze w wegańskim sosie ostrygowym z prażonym czosnkiem
Tofu z woka w sosie z czerwonego wina (średnio pikantne)
z papryką peperoni i dymka
Wołowina z tajską bazylią (bardzo ostre)
z zieloną fasolką
Zielone curry z wołowiną (ostre)
z fasolką, bakłażanem, pędami bambusa, tajską bazylią i mlekiem kokosowym
Sałatki
Phala Kung (ostre)
sałatka z krewetkami, pomidorem, czerwoną cebulą, miętą, liśćmi kaffiru, trawą cytrynową i dressingiem chilli na sałacie lodowej
Som Tum (ostre)
sałatka z zieloną papają, krewetkami, pomidorkami koktajlowymi, orzechami ziemnymi i dressingiem chili tajska ostrość
Sałatka z kiełbaską Naem (tajska ostrość)
z kiełbaską Nam tradycyjną w północnej Tajlandii, ryżem, czerwoną pastą curry, orzechami ziemnymi, chilli, czerwoną cebulą, dymką, kolendrą i imbirem
Sałatka z mango tofu (średnio ostre)
na bazie sałaty lodowej z mango, smażonym tofu, pomidorem, czerwoną cebulą, miętą, orzechami ziemnymi i dressingiem pikantnym
Sałatka z mango i krewetkami (bardzo ostre)
z czerwoną cebulą, ogórkiem, miętą, pomidorkami koktajlowymi, orzechami ziemnymi i dressingiem chilli na sałacie lodowej
Sałatka z krewetkami (tajska ostrość)
z kalmarami, kawałkami smażonego dorsza, drobno siekaną wieprzowiną, makaronem sojowym, grzybami enoki, pomidorem, czerwoną cebulą, chilli i kolendrą
Sałatka z grillowanym kurczakiem (ostre)
z pomidorem, ogórkiem, cebulą białą i czerwoną, dymką, kolendrą i dressingiem chilli na sałacie lodowej
Zupy
Tom Yum Kung (średnio ostre)
na bazie mleka kokosowego, trawy cytrynowej i galangalu z krewetkami, pieczarkami, pomidorkami koktajlowymi i kolendrą
Tom Kha (vegan, średnio ostra)
na bazie mleka kokosowego, trawy cytrynowej i galangalu, z groszkiem cukrowym, pomidorkami koktajlowymi, grzybami enoki i kolendrą
Tom Kha Kai (średnio ostre)
na bazie mleka kokosowego, trawy cytrynowej i galangalu z kurczakiem, pieczarkami i kolendrą
Pikantny rosół z kurczakiem (średnio ostre)
z makaronem ryżowym, kiełkami mung oraz szczypiorkiem, selerem naciowym, kolendrą i pikantną pastą z orzechów
Tom Yum Seafood (średnio ostre)
Na bazie mleka kokosowego, trawy cytrynowej, galangalu z krewetką, małżą, kalmarem, grzybami słomianymi, pomidorkami koktajlowymi i kolendrą
Bulion warzywny (vegan)
z kiełkami fasoli mung, makaronem sojowym, tofu, kapustą pak choi, kolendrą, grzybami shimeji i shitake
Rosół z pierożkami wonton (łagodny)
z pierożkami z mięsnym farszem, makaronem sojowym, grzybami shimeji, pak choy i kiełkami fasoli mung
Beef Soup (łagodna)
bulion wołowy z cynamonem, wołowiną, skwarkami, flaczkami, makaronem ryżowym i rzodkwią podany z prażonym czosnkiem, orzechami ziemnymi, dymką, kiełkami i kolendrą
Makarony
Pad Thai Kung (łagodne)
smażony makaron ryżowy z krewetkami, tofu, czerwoną cebulą, kiełkami, jajkiem, orzechami ziemnymi, prażoną cebulą i dymką
Pad Thai z kaczką (ostre)
smażony makaron ryżowy z kaczką, jajkiem, tajską bazylią, zieloną fasolką, cebulą, chili i orzeszkami ziemnymi
Pad Thai z owocami morza (średnio ostre)
smażony makaron ryżowy z krewetkami, mulami, kalmarami, tajską bazylią, zieloną fasolką, cebulą i chili
Pad Thai Tofu (ostre)
z fotu, z czerwoną cebulą, kiełkami, jajkiem, orzechami ziemnymi i dymką
Pad Thai Kai (ostre)
smażony makaron ryżowy z kurczakiem, tofu, czerwoną cebulą, kiełkami, jajkiem, orzechami ziemnymi, prażoną cebulą i dymką
Desery
Wiosenne naleśniki (łagodne)
naleśniki wiosenne z krewetkami, sałatką, marchewką, ogórkiem i pikantnym sosem chilli