
Tehran - Kuchnia Perska
1306 recenzji
Menu
Przystawki
Soup Jo
warzywna zupa z marchewkami, pieczarki, selerem naciowym, pomidorami, jeczmieniem i pietruszka
Kashke Bademjan
pasta z grillowanego bakłażana ze smażoną miętą i cebulą oraz kashk
Mirza Gasemi
pasta z grillowanego bakłażana z pomidorami i czosnkiem
Borani
pasta z bakłażana z tahini
Dolme
papryka nadziewana ryżem w sosie ziołowym
Salad Shirazi
sałata z ogórkiem, mięta, pomidor, cebula, oliwa z oliwek, cytryna
Sambuse 4 szt.
smażone pierożki nadziewane farszem warzywnym, podane z sosem z dodatkiem tahini
Ash Reshte
tradycyjna perska zupa z perskim makaronem z pszenicy, soczewicą, fasolą, grochem i ziołami, polana smażoną miętą i kashk (sos z suszonego jogurtu) lub kremem wegańskim, posypana prażoną cebulką
Przekąski
Chicken roll
grillowana rolada z kurczaka, nadziewana berberysem, orzechami włoskimi i melasą z granatu, podana z grillowanymi warzywami i ryżem perskim z szafranem i berberysem.
Fillet roll
fillet z cielęciny grilowana z melasą z granata i orzechami włoskimi podany z grillowanymi warzywami i ryżem perskim z szafranem i berberysem.
Dania główne
Morasa Polo - klopsiki z baraniny
ryż po teherańsku z szafranem, marchewkami, rodzynkami, berberysem, pistacjami i migdałami i klopsiki z baraniny
Adas Polo z soją
soczewica z ryżem szafranowym podana z farszem sojowym.
Morasa Polo z soją
ryż po Teherańsku z szafranem, marchewkami, rodzynkami, berberysem, pistacjami i migdałami i soi
Dizi
ulubiony niedzielny obiad każdego Irańczyka: jagnięcina i cielęcina, ciecierzyca oraz ziemniaki w sosie pomidorowym gotowane przez całą dobę, podane z pieczywem, piklowanymi warzywami, cebulą oraz swieżymi ziołami
Kebab Torsz
grillowany filet z cielęcina w lekko kwaśnej marynacie z orzechów włoskich, melasyz granatu, podany z grillowanymi warzywami i ryżem perskim z szafranem i berberysem
Fesenjun
sos z orzechami włoskimi i melasą z granatu z kurczakiem lub bez mięsa, podany z ryżem perskim z szafranem i berberysem
Tehran Pan Kebab
mielony stek z baraniny w sosie pomidorowym podany z ryżem
Bakhtiari
fuzja dwóch najpopularniejszych dań z grilla: polędwica z cielęciny i filet z kurczaka w marynacie szafranowej, podane z grillowanymi warzywami i ryżem perskim z szafranem i berberysem
Dodatki
Shuri
domowe kwaszone warzywa
Masto Khiar
jogurt z ogórkami, miętą, różą i orzechami włoskimi
Masto Musir
jogurt z Musirem (musir to bardzo mała perska szalotka, smakiem przypominająca czosnek)
Nan 1 szt.
bread
Felfel Torszi
ostra papryka marynowana
Mast
jogurt
Sib Zamini
frytki
Torszi
domowe piklowane/ kiszone warzywa
Desery
Tehran Baghlava (kokos i orzeszki ziemne)
perska baklawa z szafranem, wodą różaną, kokos i orzeszki ziemne
Cake Pesteyi
ciasto pistacjowe
Tehran Baghlava (orzech włoski)
perska baklawa z szafranem i wodą różaną i orzech włoski
Cheesecake
smak do wyboru
Lody
smak do wyboru
Falude
tradycyjny perski deser na zimno: cienki makaron z sorbetu różanego, polany limonką i syropem wiśniowym
Baghlava o smaku pistacjowym
perska baklava z szafranem i wodą różaną o smaku pistacjowym