
Lwowskie klimaty - kuchnia ukraińska
1169 recenzji
Menu
Przystawki
Ogórki małosolne
świeży ogórek marynowany z czosnkiem i koperkiem
Dania główne
Naleśniki z mięsem kurczaka (3 szt.)
składniki: ciasto- mąka pszenna, jaja, mleko, nadzienie - mięso z uda kurczaka, marchewka, cebula
Kruczenyki 2 szt.
roladki z fileta kurczaka z boczkiem i serem żółtym smażone w panierce
Pielmieni z mięsem z kurczaka
okraszone masłem klarowanym i posypane czarnym pieprzem
Pielmieni z mięsem indyka
okraszone masłem klarowanym i posypane czarnym pieprzem
Pielmieni z mięsem wołowo-wieprzowym
okraszone masłem klarowanym i posypane czarnym pieprzem
Warenyki z mięsem kurczaka
okrasa do wyboru
Deruny tradycyjne 4 szt.
placki ziemniaczane smażone
Naleśniki ze szpinakiem i mozzarellą (3 szt.)
składniki: ciasto - mąka pszenna, jaja, mleko, nadzienie - szpinak, mozzarella, twaróg, cebula, czosnek
Sałatki
Surówka z kiszonej kapusty
Składniki: kiszona kapusta, marchewka, cebula
Surówka z białej kapusty
kapusta z marchewką i papryką czerwoną
Zupy
Czanachy po lwowsku
zupa gulaszowa z mięsem wieprzowym, ziemniakami, fasolą, cebulą i marchwią
Kapuśniak
mięso wieprzowe, ziemniaki, kapusta kiszona, cebula, marchew, czosnek, słonina, kasza jaglana
Barszcz ukraiński tradycyjny
z burakami, kapustą, ziemniakami, cebulą, marchwią i mięsem wieprzowym, zawiera czosnek ze słoniną, podawana ze śmietaną
Zupa z frykadelkami
z frykadelkami (kuleczki z mięsa mielonego), ziemniakami, cebulą, marchwią i ryżem
Chleb pszenny własnego wypieku (2 kromki)
chleb pszenny własnego wypieku
Solanka mięsna lwowska
z mięsem wieprzowym, wędlinami, ziemniakami, marchwią, cebulą, ogórkiem kiszonym i oliwkami, podawana ze śmietaną i cytryną
Zupa grzybowa
z grzybami, ziemniakami, cebulą i marchwią, zawiera ser topiony i mąkę
Bułka z czosnkiem własnego wypieku
bułka z czosnkiem własnego wypieku
Dodatki
Kryżawka
kapusta z burakami, marchewką i czosnkiem
Bukiet warzyw gotowanych 200 g
brokuły, kalafior, marchew, fasolka
Marchew po koreańsku
marchew surowa z czosnkiem, kolendrą i czarnym pieprzem
Sosy
Sos czumatski
z chrzanem tartym i śmietaną
Śmietana
Sos huculski
z czosnkiem, śmietaną i koperkiem
Sos adżyka
z papryką słodką, papryką chilli i koncentratem pomidorowym
Sos pieczarkowy na ciepło (100 ml)
Składniki: pieczarki, cebula, śmietanka, mąka
Desery
Naleśniki z jabłkiem prażonym 3 szt.
ciasto (mąka pszenna, mleko jaja), nadzienie (jabłka prażone)
Naleśniki z mięsem kurczaka (3 szt.)
składniki: ciasto- mąka pszenna, jaja, mleko, nadzienie - mięso z uda kurczaka, marchewka, cebula
Naleśniki z serem 3 szt.
ciasto (mąka pszenna, mleko, jaja), nadzienie (twaróg, cukier, cedra cytryny)
Warenyki z truskawkami 12 szt.
pierogi ukraińskie ze słodkim nadzieniem Składniki: ciasto (mąka pszenna, jaja), nadzienie (truskawki, cukier), okraszone masłem klarowanym
Warenyki z wiśniami 12 szt.
pierogi ukraińskie ze słodkim nadzieniem Składniki: ciasto (mąka pszenna, jaja), nadzienie (wiśnie, cukier), okraszone masłem klarowanym
Warenyki z jagodami 12 szt.
pierogi ukraińskie ze słodkim nadzieniem Składniki: ciasto (mąka pszenna, jaja), nadzienie (jagody, cukier), okraszone masłem klarowanym
Naleśniki ze szpinakiem i mozzarellą (3 szt.)
składniki: ciasto - mąka pszenna, jaja, mleko, nadzienie - szpinak, mozzarella, twaróg, cebula, czosnek
Warenyki z makiem 12 szt.
pierogi ukraińskie ze słodkim nadzieniem Składniki: ciasto (mąka pszenna, jaja), nadzienie (mak, bakalie), okraszone masłem klarowanym