Peruwiana
4297 recenzji
Menu
Przystawki
CZARNE BUŁECZKI GUA BAO Z KREWETKĄ 2 SZT
TATAR WOŁOWY WĘDZONY DREWNEM OLCHOWYM
BRIOSZKA Z OWOCAMI MORZA
Bułka maślana / krewetki grillowane / krążek kalmara w panko / sałatka krabowa / sałata rzymska / cebula czerwona / jalapeño / majo wasabi / frytki ze słodkich i klasycznych ziemniaków
Przekąski
TACOS Z PALONĄ KAPUSTĄ 2 szt.
TACOS DE CHORIZO CON PAPAS
TACOS Z CHORIZO, PIECZONYMI ZIEMNIAKAMI, GUACAMOLE. PODANE Z OSTRĄ SALSĄ MANGO JOLOKIA I KWAŚNĄ ŚMIETANĄ
Dania główne
LOMO SALTADO / TOFU SALTADO
Podpalane na woku kawałki polędwicy wołowej w sosie sojowym / papryka / czerwona cebula / pomidorki koktajlowe / kolendra / dymka / sos marakuja - aji / podawane z ryżem kafirowym, frytkami ze słodkich i klasycznych ziemniaków
LOMO SALTADO / TOFU SALTADO
Podpalane na woku kawałki polędwicy wołowej w sosie sojowym / papryka / czerwona cebula / pomidorki koktajlowe / kolendra / dymka / sos marakuja - aji / podawane z ryżem kafirowym, frytkami ze słodkich i klasycznych ziemniaków
ORZZOTO DYNIOWE Z KARMELIZOWANĄ GRUSZKĄ
KREMOWE ORZZOTO DYNIOWE. PODANE Z SEREM BLUE, GRUSZKĄ, CZOSNIEK, PARMEZANEM I WINEM
ŻEBRO WOŁOWE GOTOWANE 20 H
ŻEBRO WOŁOWE WĘDZONE, GOTOWANE METODĄ SOUS VIDE. PODANE Z DEMI GLACE, PURRE ZIEMNIACZANYM Z PAPRYCZKĄ AJI I SZPARAGAMI
BOCZEK TERIYAKI
Długo pieczony boczek w glazurze teriyaki / frytki ze słodkich i klasycznych ziemniaków / glony goma wakame / sos chipotle / guacamole / jalapeño / salsa criolla / kolendra
KURCZAK AJI DE GALLINA
Kremowa potrawka z kurczaka na bazie żółtej papryczki aji amarillo, migdałów, orzechów włoskich i parmezanu / ziemniak ze skórką / jajko / ryż kafirowy / kolendra
PERUWIAŃSKI BOWL SEAFOOD / RÓŻOWY KALAFIOR W PANKO
Krewetki w panko / kalmary grillowane / ryż z dodatkiem kokosa / orientalna marchewka z sezamem / ananas / glony goma wakame / ciecierzyca w chipotle i miodzie / majo
BRIOSZKA Z OWOCAMI MORZA
Bułka maślana / krewetki grillowane / krążek kalmara w panko / sałatka krabowa / sałata rzymska / cebula czerwona / jalapeño / majo wasabi / frytki ze słodkich i klasycznych ziemniaków
Zupy
KOKOSOWA LAKSA Z KREWETKAMI
Lekko pikantna zupa z nutą kafiru i trawy cytrynowej / krewetki / groszek cukrowy / ogórek / makaron ryżowy / kolendra
Dodatki
BOCZEK TERIYAKI
Długo pieczony boczek w glazurze teriyaki / frytki ze słodkich i klasycznych ziemniaków / glony goma wakame / sos chipotle / guacamole / jalapeño / salsa criolla / kolendra
Desery
TRES LECHES
Peruwiańskie ciasto nasączone trzema mlekami / polewa matcha / posypka pistacjowa / owoce sezonowe
SUSPIRO DE LIMENA
Najpopularniejszy peruwiański deser, którego tłumaczenie oznacza "wspomnienie Limy" - jest jednocześnie słodki i lekki. Krem ze słodkiego mleczka i jajek / mango marynowane w marakui / zaparzana beza limonkowa / cynamon
SERNIK BASKIJSKI CREME BRULEE Z POLEWĄ POZIOMKOWĄ
KREMOWY SERNIK BASKIJSKI Z POLEWĄ Z POZIOMEK I CHRUPIĄCYMI BEZAMI
SŁOWNICZEK
Aji
żółta, peruwiańska papryka
Chipotle
wędzona papryka jalapeño
Chimichurri
salsa z pietruszki, kolendry, czosnku, oliwy i octu
Teriyaki
azjatycki sos o słodko-ostrym smaku
Leche de tigre
czyli tygrysie mleko, kwaśny płyn po marynowaniu ryby z ceviche
Ceviche
peruwiańskie danie z surowej ryby marynowanej w soku z cytryny
Salsa Criolla
salsa z marynowanej czerwonej cebulki, limonki, chilli i kolendry
Tapioka
produkt skrobiowy otrzymany z manioku
DANIA GŁÓWNE PERUWIANY
TUNA SALTADO
SEAFOOD PLATTER
Degustacja owoców morza
TAPAS DO DZIELENIA
PULPO A LA GALLEGA
Ośmiornica smażona na maśle / purre z ziemniaków aji / groszek cukrowy / kiszona rzodkiewka / chimichurri / cebula marynowana /gochugaru
TACOS DE BARBACOA 2szt.
Szarpany boczek w peruwiańskiej marynacie / chutney z mango, ananasa i jalapeño / salsa criolla / kolendra / limonka
CONCHITAS ALMEJAS A LA PARMESANA 2szt.
Podawane na muszlach przegrzebki i małże smażone w sosie maślano-limonkowym z parmezanem / pieczywo rzemieślnicze
TACOS Z KALMAREM W TEMPURZE 2szt.
Kalmar w tempurze / mango marynowane w marakui / sos chipotle / salsa criolla / kolendra
CEVICHE
CEVICHE CON CHICHARRON DE PESCADO
Polędwica z dorsza w autorskim leche de tigre z kafirem i kokosem / batat / kukurydza chulpi / kukurydza choclo / salsa criolla / tapioka wasabi / chilli / kolendra / dorada w chrupiącej panierce / majo
HUMMUS Z GRZYBAMI SHIMEJI I PAK CHOI
CEVICHE PURO
KLASYCZNE CEVICHE Z DORSZA, PODANE Z LECHE DE TIGRE, CZERWONĄ CEBULĄ, KOLENDRĄ, CHILLI, SŁODKIMI ZIEMNIAKAMI, KUKURYDZĄ CHOCLO