
Aramia
988 recenzji
Menu
Przystawki
Bateresz 250 g
pasta z grillowanego bakłażana z dodatkiem tahini oraz jogurtu, z mielonym mięsem wołowym w sosie pomidorowym
Szpinak damas 200 g
szpinak smażony na oliwie z oliwek z dodatkiem cebuli, czosnku, cieciorki, kolendry oraz soku z cytryny
Falafel 150 g
kotleciki z ciecierzycy z kolendrą, cebulą i czosnkiem, podane ze świeżymi warzywami, sosem tahini oraz pitą
Foul Aramia 250 g
zielony bób, smażony na oliwie z oliwek z kolendrą, czosnkiem, papryką czerwoną i sokiem z cytryny, posypany natką pietruszki
Mutable bakłażan 200 g
pasta z zapiekanego bakłażana z sosem sezamowo-jogurtowym i sokiem z cytryny, dawana na zimno, polana oliwą z oliwek,
Burkeh 4 szt.
kruche ciasto faszerowane serem mozzarella z miętą i czarnuszką, zasmażane
Sużuk 6 szt.
zawijane mielone mięso wołowe z arabską pitą i pastą chilli, zasmażane
Kobbeh 4 szt.
prasowana kasza bulgur faszerowana mielonym mięsem wołowym z orzechami włoskimi podawana z sosem tahini
Dania główne
Shish Kebab Halabi 350 g
szaszłyk z mielonego mięsa z baraniny i wołowiny z papryką czerwoną, cebulą i natką pietruszki, pomidor grillowany, sałatka z cebuli i sumaka, pita na ostro, podawane z dodatkiem do wyboru
Karniyarik 350 g
faszerowany bakłażan mięsem wołowym w sosie pomidorowym, podawane z ryżem i makaronem
Shish Ghanam 350 g
grillowane szaszłyki z jagnięciny, pomidor grillowany, sałatka z cebuli i sumaka, pita na ostro, podawane z dodatkiem do wyboru
Fataier z serem 350 g
calzone z ciasta krucho-drożdżowego nadziewane serem mozzarella i czarnuszką
Shish Tauk 350 g
grillowane szaszłyki z piersi kurczaka, pomidor grillowany, sałatka z cebuli i sumaka, pita na ostro, podawane z dodatkiem do wyboru
Okra 350 g
zapiekanka z okrą, przekładana mieloną wołowiną z cebulą i natką pietruszki w sosie pomidorowo-paprykowym, podawana z ryżem i makaronem
Wołowina Sharhat 350 g
smażone plastry z wołowiny, duszone w sosie z czosnku, cytryny i masła, podawane z ziemniakami pieczonymi i sałatką orientalną
Kobbeh Labanieh 350 g
prasowana kasza bulgur, faszerowana mielonym mięsem wołowym z orzechami włoskimi, w sosie jogurtowym z kolendrą i kawałkami baraniny, podawane z ryżem i makaronem
Sałatki
Fatusz 250 g
sałata lodowa, kapusta biała, czarne oliwki, ogórek, pomidor, papryka czerwona, cebula, natka pietruszki, roszponka, grzanki z chleba arabskiego, czosnek, sok z cytryny, oliwa z oliwek z syropem z granatu
Tabule 200 g
natka pietruszki, sałata lodowa, ogórek, pomidor, cebula, kasza bulgur, oliwa z oliwek, sok z cytryny
Rukola Halloumi 200 g
ser halloumi, rukola, pomidory, cebula, sumak, oliwa z oliwek, sok z cytryny
Zupy
Gulasz po syryjsku 300 ml
kawałki mięsa wołowego z marchwią, pietruszką, selerem, ziemniakami, cebulą, chilli, podawane z pitą
Rosół syryjski 300 ml
wywar z kurczaka marchwi, pietruszki i cebuli, podawany z makaronem, kawałkami mięsa oraz warzywami
Krem z soczewicy 300 ml
soczewica czerwona z dodatkiem masła klarowanego i cebuli, marchwią, kurkumą, podawana z grzankami i sokiem z cytryny
Dodatki
Zapiekane ziemniaki 100 g
Frytki 100 g
Ryż basmati 100 g
Pita
Kasza bulgur 100 g
Desery
Halawet Aljebneh 160 g
kasza manna z serem mozzarella, polana syropem różanym, posypana pistacjami
Baklawa mix 160 g
ciasto filo przekładane mielonymi orzechami włoskimi i pistacjami z miodem i cynamonem, polane syropem różanym