
Kuchnia PoWolność
1843 recenzji
Menu
Dania główne
Talerz wiosenny Gf
Kremowy hummus z białej fasoli podawany z podsmażanymi młodymi warzywami, szparagami, zielonym groszkiem, pesto z czosnku niedźwiedziego oraz świeżo wypiekaną domową pitą. Całości dopełnia sól Maldon z matchą, pietruszkowy olej oraz młode listki i kiełki. Opcja Gf młode ziemniaki zamiast pity
Roślinny dewolaj Gf
Nasz kultowy roślinny dewolaj z ala masełkiem, czosnkiem oraz natką pietruszki wraz z młodymi ziemniakami z zasmażką z bułki tartej oraz zieloną surówką z młodych warzyw z ziołami. Opcja Gf bez bułki tartej.
Pani Puri
Indyjski street food, czyli pięć sztuk chrupiących kulek pani puri z aromatycznym lekko pikantnym nadzieniem z ziemniaków, kolendry, czerwonej cebuli i zielonego groszku. Serwowane z sosem miętowo-kolendrowym i płatkami chili.
Roślinny kurczak teriyaki
Roślinna wersja klasyka tj. seitanowe kawałki kurczaka w panko oblane glazurą teriyaki. Podajemy z frytkami, pikantnym majonezem, piklami, szczypiorem oraz prażoną cebulką.
Roślinny dewolaj
Nasz kultowy roślinny dewolaj z ala masełkiem, czosnkiem oraz natką pietruszki wraz z młodymi ziemniakami z zasmażką z bułki tartej oraz zieloną surówką z młodych warzyw z ziołami.
Zielone szparagi na toście
Maślany tost ala francuski z kremowym twarożkiem słonecznikowym, roślinnym boczkiem, zielonymi szparagami oraz bezjajecznym sosem holenderskim. Podajemy z olejem pietruszkowym, pieprzem młotkowanym i młodymi listkami.
Talerz wiosenny
Kremowy hummus z białej fasoli podawany z podsmażanymi młodymi warzywami, szparagami, zielonym groszkiem, pesto z czosnku niedźwiedziego oraz świeżo wypiekaną domową pitą. Całości dopełnia sól Maldon z matchą, pietruszkowy olej oraz młode listki i kiełki.
Zupy
Zupa z białych szparagów Gf
Delikatna kremowa zupa z białych szparagów. Podajemy z ziemniaczanym purée z karmelizowaną cebulką, olejem pietruszkowym, pieprzem i koperkiem.
Zupa z białych szparagów Gf
Delikatna kremowa zupa z białych szparagów. Podajemy z ziemniaczanym purée z karmelizowaną cebulką, olejem pietruszkowym, pieprzem i koperkiem.
Dodatki
Frytki z batatów Gf
Podawane z majo szczypiorkowym.
Desery
Pączusie 3 szt
Smażone pączusie, podawane z kremem na bazie czekolady oraz pasty z orzechów laskowych
Sernik chałwowy Gf
Delikatny, wegański sernik o smaku chałwy na migdałowym spodzie. Podajemy ze świeżymi truskawkami i miętą.
Słodka Brioszka
Maślany tost ala francuski podawany z czekoladą, kremem waniliowym, konfiturą z rabarbaru oraz świeżymi truskawkami i miętą.
Tiramisu
Deser podawany w słoiczku. Delikatny nasączony kawą kakaowy biszkopt przekładamy puszystym kremem śmietankowym. Podajemy z kakao oraz świeżymi truskawkami.
Tort czekoladowo orzechowy
Kakaowy biszkopt przekładany domową konfiturą z czarnej porzeczki oraz kremem o smaku czekolady i orzecha laskowego, oblany polewą czekoladową. Podawany z praliną z ciasta kataifi i pasty z orzechów laskowych