
U Gruzina Plac Grunwaldzki
1256 recenzji
Menu
Przystawki
Dolma
mięso mielone wieprzowo-wołowe z ryżem, zawijane w liście winogron, podane na sosie jogurtowym.
Pchali
pasta z siekanych i mielonych warzyw lub sera podawana na mczadi (placek kukurydziany) w trzech smakach: Bakłażan, szpinak, ser
Badridżani
grillowany bakłażan faszerowany pastą orzechową z dodatkiem gruzińskich przypraw i granatu
Dania główne
Chaczapuri Imeruli
placek faszerowany serem, 300g
Chaczapuri Fenowani
koperta z ciasta francuskiego faszerowana serem, 220g
Chaczapuri Megrelskie (Królewskie)
placek faszerowany serem z dodatkiem podwójnego sera na wierzchu, 350g
Lula Kababi
lekko pikantne mięso mielone wieprzowo-wołowe, grillowane na szpadlu, z dodatkiem sałatki, smażonych ziemniaków i sosu
Kubdari
placek faszerowany mięsem wieprzowo-wołowym, z dodatkiem gruzińskich przypraw, 320g
Szkmeruli
smażone kawałki kurczaka w sosie śmietankowo-czosnkowym z aromatyczną oliwą i świeżymi ziołami .
Lobio
czerwona fasola z cebulą, czosnkiem, ostrą papryką z dodatkiem kolendry, masła i tymianku, kiszonki i Gruziński chleb.
Chabizgina
placek faszerowany serem i puree ziemniaczanym, 320g
Sałatki
Klasyczna sałatka gruzińska
pomidor, ogórek, cebula, bazylia, pietruszka, oliwa z oliwek, pasta orzechowa
Sałatka po Tbilisku
pomidor, ogórek, cebula, mix sałat, zielony sos z orzechów laskowych z dodatkiem kolendry
Zupy
Charczo
pikantna zupa z duszoną wołowiną ryżem i gruzińskimi przyprawami
Czichirtma
rosół na bazie mięsa drobiowego, zaprawiony żółtkiem i octem z dodatkiem mięsa i ryżu
Sosy
Sos Tkemali
słodko-kwaśny sos mirabelkowy
Sos Satsebeli
łagodny sos pomidorowy
Sos Adjika
ostry sos paprykowy